bi_özet gayrimenkul gazetesinin alanlarında uzman köşe yazarlarından Ayşe Hasol Erktin, Engin Başaran, Ersun Bayraktaroğlu, Halil İmamoğlu, Makbule Yönel Maya ve Umut Saçan’ın katılımıyla Banu Binat moderatörlüğünde gerçekleşen “Gayrimenkul Kimin İçin?” başlıklı panelde gayrimenkul konusu, odağına insanı alarak tartışıldı.
Sektörün tüm öznelerini bir araya getirmeyi amaçlayan bi_özet’in geçen yıl başlattığı ve her yıl yapı sektöründe iletişim üzerine farklı bir konuyu ele alan etkinlik dizisinin ikincisi 26 Mayıs 2017 tarihinde Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’da gerçekleşti.
bi_özet gayrimenkul gazetesinin alanlarında uzman köşe yazarlarından Ayşe Hasol Erktin,
Engin Başaran, Ersun Bayraktaroğlu, Halil İmamoğlu, Makbule Yönel Maya ve Umut Saçan’ın katılımıyla Banu Binat moderatörlüğünde gerçekleşen “Gayrimenkul Kimin İçin?” başlıklı panelde gayrimenkul konusu, odağına insanı alarak tartışıldı.
Panel, Banu Binat’ın yapı sektörü ve gayrimenkul arasındaki kopukluktan, bu kopukluğun yol açtığı sorunlardan ve buna bir çözüm olma amacıyla yola çıkan bi_özet web sitesi ve bi_özet gayrimenkul gazetesinden bahsettiği konuşmasıyla başladı. Ersun Bayraktaroğlu, Münih’teki Expo Real, ULI ve PwC ortaklığında hazırlanan “Gelişen Piyasalar Raporu” ve Mart ayında Cannes’da yapılan MIPIM üzerinden dünyada gayrimenkul alanında neler konuşulduğundan örnekler verdi. Makbule Yönel Maya ise gayrimenkulde değerlemenin ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve değerleme yapılırken nasıl zorluklarla karşı karşıya kalındığını anlattı.
Çevreci binaları ele alan Ayşe Hasol, Urban Land Institute (ULI)’yi yatırımcıyı, tüketiciyi ve kamuyu bir araya getiren bir “ortak akıl” olarak tarif etti ve sürdürülebilir ve çevreci binalar için bir mimarın tek başına çalışmasının yeterli olmadığını vurguladı. Umut Saçan gayrimenkul sektöründe reklamcılığı yatırımcının ve tüketicinin gözünden değerlendirirken Engin Başaran, gayrimenkul alırken tüketicilerin nasıl sorunlarla karşılaştığını, bu durumlarda neler yapmaları gerektiğini anlattı. Son olarak Halil İmamoğlu yaşam alanlarında güvenlik konusunu
ele aldı.
“Gayrimenkul Kimin İçin?” sorusu ile yola çıkan panelde, güvenlikten değerlemeye, reklamdan tüketici haklarına, yurt dışından ve Türkiye’den örneklerle gayrimenkulün insan için olduğu konuşuldu; tüm paydaşların bir araya geleceği “ortak akıl” ile inşa edilen daha güvenli, daha sağlıklı ve verimli yapıların mümkün olduğu vurgulandı.