[KENTSEL DÖNÜŞÜM]: Kentsel Dönüşümde Sık Sorulan Sorular*

/// YTONG’un Katkılarıyla///

Kentsel dönüşüm ve riskli yapı yenileme sürecindeki vatandaşları bilgilendirmek amacıyla YTONG ve İstanbulSMD, 2016 yılında hayata geçirilen “Kentsel Dönüşüme Hazırlan Sarı Işık” projesi kapsamında sık sorulan soruları cevapladı.

 

Arsamın/konutumun bulunduğu mahallede nasıl bir dönüşüm planlandığını hangi kurumdan öğreneceğim?

Projeyi yürütecek idari birimden öğrenebilirsiniz. Kentsel yenileme çalışmalarında da yerel yönetimler proje yürütücüsüdür. Dolayısıyla bu birimler Belediye İmar Müdürlüğü ve Tapu Müdürlüğü’dür.

 

Ruhsatsız, metruk ve tamamlanmamış binaların 6306 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmesi mümkün müdür?

Binaların ruhsatlı olması zorunlu değildir, fakat her ruhsatsız binanın bu kapsamda değerlendirilmesi mümkün değildir. Metruk durumdaki ve tamamlanmamış yapıların durumu da Uygulama Yönetmeliği Madde 7-(1)’de açıklanmıştır. Buna göre “yapı bütünlüğü bozulmuş olan yapılar riskli yapı tespitine konu edilmez”.

 

Binanın yaşı önemli midir?

Hayır, binanın yaşı önemli değildir. “Deprem riski taşıyan bina” farkındalığı 1999 depremi sonrası ülke gündemine alındığından ötürü, 1999 yılı öncesi inşa edilen tüm yapıların deprem riski taşıdığına dair genel bir kanı oluşsa da bu her zaman doğru değildir. Fakat binanızın yaşı on beşin üzerinde ise ve binanızın deprem yönetmeliğine uygun inşa edilmediğine inanıyorsanız, riskli yapı tespit raporuna başvurmanız tavsiye olunur.

 

Riskli yapı tespit raporlarının incelenmesi aşamasında tespit edilen eksik belgelerin temin edilemediği veya malikin başvurusundan vazgeçtiği gerekçesiyle söz konusu yapıların sistemden silinmesi ve riskli yapı tespit sürecinin sonuçlandırılmadan bırakılması mümkün müdür?

Hayır, değildir. Bu, mali açıdan yeni binanın yapımında sorunlar çıkacağını düşünen vatandaşların sıklıkla sorduğu bir sorudur. Fakat “riskli yapı tespiti” için başvuru yaptıktan sonra, eksik belgeniz olsa dahi bu süreçten dönemezsiniz.

 

Riskli yapı tespit çalışmaları sırasında malzeme tespitlerinin yapılması için kullanılan laboratuvarların bakanlıkça yetkilendirilmiş olma zorunluluğu var mı?

Evet, zorunludur. Burada kastedilen, daha önce başka bir firma tarafından yapılan tespitin geçerli olup olamayacağıysa, bakanlığın yetkilendirmediği hiçbir kurum/kuruluşun raporunun geçerli olmadığı bilinmelidir.

 

6306 sayılı kanun kapsamında yürütülecek itiraz, yıkım vb. süreçler, hak sahiplerine tebellüğ edildiği tarih üzerinden mi yoksa tapu müdürlükleri tarafından tebligatın postaya verildiği tarih üzerinden mi başlatılacaktır?

Tebligat kanununa göre, tebellüğ edildiği tarih esas alınmaktadır.

 

Kiracılara konut yardımı yapılacak mı?

Maliklere konut ve işyeri verildikten sonra fazladan konut ve işyeri kalması halinde kiracı ve sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet edenler ile işyeri işletenlere verilebilir. Fakat buna oldukça az rastlanmaktadır. Kira yardımıyla ilgili daha detaylı bilgiye, bağlı bulunduğunuz belediyenin ilgili müdürlüğünden ulaşabilirsiniz (Kadıköy Belediyesi içerisinde bu birim Kira Yardımı Bürosu’dur).

 

Kentsel dönüşümle mevcut binamıza fazladan kat veya imar alabilir miyiz?

Hayır. Binanızı bağlı olduğunuz belediyenin imar kurallarına göre yaptırmanız gerekir.

 

Riskli olarak tespit edilen bina yıkıldıktan sonra adres bilgileri raporunda eski adres silinmektedir, ikamet şartı nasıl tespit edilecektir?

Yıkım sonrası ise adres silinmiş olduğundan, orada yaşadığınızı kanıtlamak için faturayla resmi kurumlara başvuru yapmanız gereklidir.

 

10 haneli apartmanda kat malikiyim, binamıza riskli yapı tespiti yaptırmak istiyorum, bunun masrafları kime ait olacak?

Riskli yapı tespitini kat malikleri veya kanuni temsilcileri yaptırabilir. Eğer riskli yapı tespitini siz yaptırıyorsanız masraflar size ait olacaktır. Riskli yapı tespiti için bireysel olarak başvurmadan önce, tüm kat malikleri anlaştıktan sonra başvuru sürecinin yönetici tarafından başlatılması daha doğru olur. Bu sayede hem binanızın yenileme sürecini kısaltmış hem de riskli yapı başvurusu için yapılacak masrafı arsa payları oranında paylaşmış olursunuz.

 

Binamızı müteahhide vermeden kendimiz yapamaz mıyız?

Yapabilirsiniz. Binanızı yenilemek veya güçlendirmek için öncelikle bakanlıkla bir anlaşma imzalayıp, kentsel dönüşüm kredisi veren bir bankayla görüşme yapmalısınız. Kentsel dönüşüm kapsamında binanızı kendiniz yapmak istediğiniz takdirde, beş daireye kadar kredi alabilirsiniz. Aynı zamanda eğer isterseniz dışarıdan sadece danışmanlık hizmeti veren firmalarla da görüşebilirsiniz. Ancak bu yöntem geçerli olmakla beraber, belediye veya bakanlıkça teşvik edilen bir yöntem değildir.

 

Ekibimde olacak mimara ne kadar ücret ödemem gerekir?

Mimarlar Odası’nın her yıl yayımladığı en düşük bedel tarifesine bakarak hesap edebilirsiniz.

 

Ekibimde olacak avukata ne kadar ücret ödemem gerekir?

Avukatlardan danışmanlık hizmeti alındığı takdirde saat başı ücret ödenmektedir. Herkes için farklı olmakla beraber, baro tarafından asgari bir bedel belirtilmiştir. Buna göre, kendi bürolarında saat başı aldıkları birim fiyat ile dışarıdan çağrıldıklarında talep edecekleri ücret farklılık gösterebilir. Bunun haricinde, kentsel dönüşüm dava hizmetleri için bir fiyat belirlenmemiştir.

 

* Bu veriler YTONG ve İstanbulSMD tarafından 2016 yılında hayata geçirilen “Kentsel Dönüşüme Hazırlan Sarı Işık” projesi kapsamında kentseldonusumehazirlan.com adresinden özetlenerek alınmıştır. Bu bölümdeki tüm bilgileri interaktif olarak sorgulayabilir, bu rehbere dahil edilmemiş ek bilgilere ulaşabilirsiniz.

SÖZLÜK:

Riskli alan, Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, bakanlık veya idare tarafından afet ve acil durum yönetimi başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılan alandır (6306 sayılı kanundaki tanımı).

Riskli yapı, Riskli alan içinde veya dışında olup, ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılardır (6306 sayılı kanundaki tanımı).

Riskli yapı tespit raporu, 6306 sayılı kanunda belirtilen “riskli yapı” tanımına göre, riskli olduğuna inanılan yapıların tespitinin yapılmasını sağlayan rapordur. Raporun alınması için kat maliklerinden birinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafınca yetkilendirilmiş kurum veya kuruluşlardan birine başvurması yeterlidir.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s