Yapı Sektöründe İnovasyon

AKG Gazbeton Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Sırrı Güvenç ile yapı malzemeleri sektöründe sağlıklı ve güvenilir ürünlerin önemini ve inovasyonu konuştuk.

Sırrı Güvenç, AKG Gazbeton Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı

AKG olarak duvar malzemeleri sektöründe Türkiye’deki ilk Ar-Ge merkezini kurduğunuzu söylüyorsunuz. Bu sektörde böyle bir çalışma sizce neden bu kadar gecikti ve ilk adımı atmaya nasıl karar verdiniz?

Meşhur söylemdir; “İcatlar ihtiyaçtan doğar”. Toplumumuzun gereksinimleri, dünyamızın içinde bulunduğu süreç, AKG Gazbeton olarak bizi, yenilikçi ürünlerle ihtiyaçları karşılamanın yollarını aramaya yöneltmekte. Diğer yandan gelişen rekabet koşulları da bizi bir adım öne taşıyacak ürünler geliştirilmesi için zorlamakta. Bu kapsamda 12 yıl önce kurulan Ar-Ge organizasyonumuz sektörde referans oluşturmuş durumda. AKG Gazbeton bünyesinde departman olarak, iki üç mühendis kadrosu ile başlayan bu yolculuk, 2016 yılında hepsi yüksek lisans veya doktora derecesinde olan farklı disiplinlerde eğitim görmüş 16 çalışanla yolunu AKG Ar-Ge Merkezi çatısı altında sürdürmekte.

Gazbeton sektörünün, çimento ve kagir birim sanayinin ilk yerli Ar-Ge Merkezi yatırımını gerçekleştiren AKG
Gazbeton İşletmeleri, inovasyon odaklı üretim anlayışıyla sektöründe ilkleri hayata geçirmeye devam ediyor. AKG Gazbeton İşletmelerinin yıllık cirosundan %10 pay ayrılarak kaynak yaratılan merkez, 2016 yılında yıllık istihdamımıza %5 katkı sağlamış durumda. İş süreçlerimizin tümünde değişim, gelişim ve farklılaşmayı önceliklendiren bir şirket olarak, Ar-Ge ve inovasyon odağında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İnovatif bakış açısıyla sadece gazbeton sektörü için değil yapı teknolojileri için de ürünler üretiyoruz.

Yapı sektöründe inovasyon; yukarıda bahsi geçen tüm bu özelliklerin yanı sıra gelişmekte olan ve canlıların sağlığına zarar verebilecek yeni teknolojiler ile de başa çıkabilen yapı ürünlerinin geliştirilmesini zorunlu kılar.

AKG Gazbeton olarak inovasyon odaklı üretim anlayışınızı vurguluyorsunuz. Bunu biraz açar mısınız? İnovasyon odaklı olmak yapı sektörü için ne anlama geliyor? Böyle bir yaklaşım firmayı, ürünleri ve sektörü kısa ve uzun vadede nasıl etkiliyor?

Bir yapı malzemesi düşünün ki; hiç yanmaz, depreme karşı güvenliği arttırıcı, uygulanması kolay, bina ömrü boyunca özelliklerini yitirmeyen, ısı yalıtımı sağlayan, üretim ve kullanımında çevreyle dost olma özelliklerinin tümünü bünyesinde barındırsın. Yapı sektöründe inovasyon; yukarıda bahsi geçen tüm bu özelliklerin yanı sıra gelişmekte olan ve canlıların sağlığına zarar verebilecek yeni teknolojiler ile de başa çıkabilen yapı ürünlerinin geliştirilmesini zorunlu kılar. Biz tüm bunları kendi geliştirdiğimiz teknolojilerle, inovatif yaklaşımımızla yapmamızın yanı sıra sektörde devrim niteliği taşıyacak başka teknolojilerin de sisteme dâhil edilmesi için çaba harcıyoruz. Bu anlamda Ar-Ge Merkezimizin geliştirdiği en önemli ürün Minepor Isı Yalıtım Plağı ile önemli başarılar elde ettik. Örneğin 4 yılda geliştirilen ve gazbeton sektöründe çığır açan Yeni Nesil Isı Yalıtım Plağı Minepor’un, “patent değeri” açısından geldiği noktanın ilk olduğunu uluslararası bağımsız değerleme firması tarafından yapılan çalışma ile belgeledik. Elde ettiğimiz bu önemli değer, 2016 yılının en önemli kurumsal performans iş çıktılarından biridir. Bunun yanı sıra Ar-Ge Merkezi “Sürdürülebilir Gelişme” misyonuyla, AKG Gazbeton İşletmelerine değil tüm yapı malzemeleri sektörüne büyük katkılar sağlıyor. AKG Gazbeton olarak sadece ürettiğimiz ürünlerle değil, tüm iş süreçlerimizle doğayı ve yeşili koruyan uygulamaları hayata geçiriyoruz. Atık yönetimi konusundaki uygulamalarımızla “sürdürülebilir üretim, sürdürülebilir gelişme” ilkesiyle her gün 5 ağacı kurtarıyoruz, tarım toprağı kullanmıyoruz, karbon ayak izimizi küçültüyoruz.

Özellikle kaba yapı söz konusu olduğunda son kullanıcı genellikle malzeme seçiminde söz sahibi olmuyor. Çoğu zaman içinde yaşadığı/bulunduğu binanın nasıl malzemelerden yapıldığını, bu malzemelerin ne derece çevreci, sağlıklı, güvenli ve sağlam olduğunu bilemiyor. Bu noktada da yapı malzemesi üreticilerine daha fazla sorumluluk düşüyor. Bu anlamda siz neler yapıyorsunuz?

Yapı malzemesi sektörü ne yazık ki son kullanıcıyla birebir iletişimi olamayan bir sanayi alanı. Biz daha çok yapı geliştiricilerle çalışıyoruz. Yapı geliştiriciler, bireylerin konut/ticari alan ya da fabrika gibi yapılarda ihtiyaçlarını çok iyi analiz ederek, fiyat-kalite dengesini en iyi sağlayan malzeme üreticileriyle çalışmayı tercih ediyorlar. AKG Gazbeton İşletmeleri olarak yerli sermayeli bir şirket olmanın da verdiği avantajla bu alanda da iddialıyız. Bunun yanı sıra “Sürdürülebilir Gelişme” misyonuyla sadece yapı malzemeleri sektörüne değil son tüketicilere de büyük katkılar sağlıyoruz. AKG Gazbeton olarak sadece ürettiğimiz ürünlerle değil, tüm iş süreçlerimizle doğayı ve yeşili koruyan uygulamaları hayata geçiriyoruz.

Çevreye, çalışanlara ve insana verdiği değerle yapı malzemesi sektörünün lider kurumu olarak, enerji tasarrufu konusunda en önemli birim olan LEED Sertifikası için mimarlık ofisleri ve belediyelerle işbirliği yaparak eğitim veriyoruz. Ürün Yaşam Döngüsü Analizini (LCA) ilk yaptıran firmalardan biri olarak blok ürünlerine EPD belgesini 2013 yılında alan AKG Gazbeton, 2016 yılında Kurumsal Sürdürülebilirlik Analizi için Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından Türkiye’den seçilen tek firma oldu. Tüm bu özelliklerimiz ile son kullanıcıya dokunmaya özen gösteriyoruz.

Bu yıl, inovatif ürünlerinizden biri; elektromanyetik dalga emen blok ürününüz Emiblok, BATIMAT İnovasyon Ödülleri’ne aday gösterildi. Nedir bu ürünü inovatif yapan?

AKG Ar-Ge Merkezi’nin en son geliştirdiği ürün olan; Emiblok (Elektromagnetic Interference Block) çağımızın sorunu olan elektromanyetik dalga kirliliğine karşı sinyal emici “ilk ve tek” duvar malzemesi. İnşaat sektöründe devrim niteliği taşıyacak bu ürün, radyo frekans bandında yer alan elektromanyetik dalgalarını emerek sağlıklı yaşam alanları oluşturuyor.

Emiblok, nerelerde kullanılabiliyor, ne gibi faydalar sağlıyor?

Emiblok, elektromanyetik dalgaları soğurarak sağlıklı yaşam alanları sunmak için geliştirilmiş bir ürün. Bu değerli ürün birçok alanda kullanım olanağına sahip. Bu kapsamda en değer verdiğimiz varlıklarımız olan çocukların odaları, kreşler, anaokulu ve okul binalarında öncelikle kullanılması hedeflenen bir ürün. Bunun yanı sıra güvenlik amacıyla kamu binaları vb. amaçlı yapılarda da kullanılması öngörülüyor.

Tüm inovatif ürünlerimizin temelinde insan hayatını kolaylaştırmak, yaşam alanlarına değer katmak felsefesi var.

Böyle bir ürün geliştirmeye kullanıcılardan gelen bir talep doğrultusunda mı karar verdiniz? Kullanıcıların önerileri, istekleri Ar-Ge çalışmalarınızda ne derece yönlendirici oluyor?

Öncelikle Ar-Ge Merkezimizde geliştirilen her şey insana değer odağıyla ortaya çıkıyor. Tüm inovatif ürünlerimizin temelinde insan hayatını kolaylaştırmak, yaşam alanlarına değer katmak felsefesi var. AKG Ar-Ge Merkezimizde geliştirilen çalışma biçimi “Vals Projesi” ile Ar-Ge Merkezi bünyesinde olmayan birçok paydaşımızı, katalizör olarak Merkezimizin çalışmalarına ortak etmekteyiz. Bizim anlayışımıza göre hiçbir yenilikçi fikir Ar-Ge Merkezimizde söndürülemez. Bu kapsamda beraber çalıştığımızı tüm paydaşlarımızın görüşlerini dikkate alıyor ve önerilerine değer veriyoruz. Emiblok da son dönemde hepimizin çalışma alanlarında, sosyal mekânlarda, iş yerlerimizde hatta evimizde maruz kaldığımız elektromanyetik alanlar ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri dikkate alınarak geliştirildi.

İnovatif bir ürün geliştirmek ürünün kullanımı ve pazarlama açısından bir risk almak da demek aynı zamanda. Siz bu riskle nasıl başa çıkıyorsunuz?

İnovatif bir ürün geliştirmek, aslında uzun zaman yapılan çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. İnovasyon bugünden yarına yapılmıyor. Biz geliştirdiğimiz ürünlerin kullanılabilirliği, pazara uyumu, ürüne olan ihtiyaç gibi tüm faktörleri ciddi bir değerlendirme sürecinden geçirdikten ve araştırmalar yaptıktan sonra geliştirmeye odaklanıyoruz. Bu bağlamda pazarda yer bulamayacak ürünü eleyerek enerjimizi daha çok ihtiyaç duyulan ürüne yöneltiyoruz. Bir yıl içinde yapılan onlarca çalışmadan maksimum 4-5 kadarı inovatif bir ürün olarak ortaya çıkıyor.

bi_özet gayrimenkul | 3. sayı | Kasım 2017

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s