Genel Güvenlik

Halil İmamoğlu, E. İş Baş Müfettişi, A sınıfı İSG Uzmanı, Öğretim Görevlisi, İAÜ,

denetmenhalilimamoglu@gmail.com


Daha önceki yazımda, güvenliği 0-12 yaş aralığını ele alarak dile getirmiştim. Bu yazımda ise 12 yaş sınırını aşarak 7’den 70’e herkes için önem arz eden genel güvenlik konusundan söz etmek istiyorum.

Güvenlik, hayatın varlığı ve sürdürülmesi için önemli olan hava, su gibi olmazsa olmazları arasındadır. Bu nedenle nereden başlayıp, nerede bitireceğimi bilemiyorum. Bazı şeylerin anlatımı ve tarifi çok zor.

Güvenlik, sağlığın korunması, hayatın sürdürülmesi sürecinde bütünlük arz ediyor. Önemli güvenlik kavramları ve alanlarını genel çizgileri ile değerlendirdikten sonra mikro düzeyde değerlendirmeyi sürdüreceğim. Can ve mal güvenliğimizin korunması konularındaki yasal düzenlemeler veya organizasyonların yetersizliği konularında ise bir değerlendirme yapmayacağım. Bugüne kadar sağlığın korunması, sosyal güvenliğin sağlanması gibi konularda yasal düzenlemeler yapılmış; bu konulardaki yetersizlikler tartışılabilir. Sağlık hizmetlerinin paralı olması, koruyucu sağlık hizmetlerinin ise bilinçli şekilde ve sürekli hale getirilmemesi halen tartışma konuları arasındadır.

Yaşam hakkı ve gelecek korkuları, hayatta psiko-sosyal ve ekonomik güvencenin önemini artırmaktadır. Bilinen dünya tarihinin geçmişi bu konularda insanoğluna umut vermemektedir. Şu anda yaşananlar ise geçmişten bir parça olarak devam ediyor. “Böyle gelmiş böyle gidecek” dogmatiğine inanmak istemeyenlerin kanıtı az, inananların kanıtı ise çok fazla. Bu nedenle değişimden yana olanların işi her zaman zor olmuştur. Bu teoremi daha sonraki yazılarımda ve özellikle “Kazaların Önlenmesinde Yaşanan Zorluklar” başlığı altında sürekli ve sık sık kullanacağım.

Yaşam kaygıları beslenme, barınma vb. ihtiyaçların karşılanıp karşılanamayacağı kuşkusu ile başlamaktadır. Burada ekonomi devreye giriyor. İhtiyaçların sınırsız olması nedeni ile bunların karşılanması için aranan çözümden EKONOMİK kaygılar doğmakta. İnsanoğlunun o an için bütün ihtiyaçları karşılansa bile gelecekte ne olacağına dair korkusu devam etmektedir. Haksız kazançlar, gelir dağılımının eşitsizliği, iş bulamama korkusu, üretim araçlarının azalması ile bunlara sahip olamama umutsuzluğu yaşam korkularını artırmakta, bu kaygı da dünyayı devlerin kavga arenalarına döndürmekte. İnsanoğlunun yaşadığı en büyük tehlike ve risk de bu yaşam savaşından doğmaktadır.

Konu savaştan açılmış iken o kadar çok tehlikeli düşman var ki saymakla bitmez. İnsanoğlunun ihtirasları ile başlatılan silahlı sıcak savaşlara karşı gerekli önlemleri alıp almadığımızı sorgulayalım. Örneğin binalarımızda sığınak var mı? Bu sığınaklar kullanışlı mı? Gerekli koruyucu malzeme var mı? Konut alırken, kiralarken bunları sorgulayan var mı? Hiç duymadım. Kimyasal silahlara karşı evinde maske, ses bombasına karşı kulaklık ya da hafif yaralanmalara karşı gerekli ilaçları bulunduranı da duymadım.

Diğer bir savaşımız da doğal afetlere karşı olanıdır. Deprem sonrası kısa bir dönem, olay sıcakken bazı çalışmalar yaptık. Yapılanlara teşekkür ediyorum. Yapılmayanlar veya ihmal edilenler için ise yalvarıyorum; ne olur gereğini yapalım. Sel ve su baskınları için bazı dere ıslah çalışmalarının yapıldığına tanığım; ancak çoğu yetersiz. Dere yataklarında, doldurulmuş deniz kenarlarında, su şırıltısının, deniz dalgalarının efsununa kapılmamak mümkün değil, ancak tatlı yemenin acı sonuçlarına katlanmayı da göz ardı etmeyelim. Doğal afetlerin biri de yıldırımdır. Binalarda paratoner kurulumunun, binaların topraklama sistemlerinin önemi konusunda fazla duyarlı olduğumuzu da sanmıyorum. Bu konularda, inşaat projelerini hazırlayan mimar ve mühendislerin hassasiyetinin milyonda biri kullanıcılarda yoktur. Bu doğal afetlere karşı bir koruma önlemi de, binaların sağlıklı tahliye sistemlerine sahip olmalarıdır. Binalarda sağlıklı acil çıkış kapılarının, yollarının, aydınlatmalarının olup olmadığını sorgulayan varsa, ellerini saygı ile sıkacağım.

bi_özet gayrimenkul | 4. sayı | Mart 2018

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s