“Portföyümüzde Herkesin Beğenebileceği En Az Bir Ürün Var.”


Ege Seramik Genel Müdürü Göksen Yedigüller ile seramik sektöründeki yenilikleri, trendleri ve 2018 hedeflerini konuştuk.


Göksen Yedigüller,
Ege Seramik Genel Müdürü

Geride bıraktığımız 2017 yılında Türkiyede yapı sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz ve sizce 2018de bu sektörde bizi neler bekliyor?

2017 yılı yapı sektörü için hem hareketli hem de zorlu bir yıl oldu. Kurdaki yükselme trendi, sektördeki tahsilat kabiliyetinin azalması gibi etkenlerle dönemsel zorlukları olan bir yıldı. Ama Ege Seramik açısından değerlendirmem gerekirse yılı mutlu kapattık. Bir firmanın “Yılı mutlu kapattık, başarılı kapattık” diyebilmesi için hem ürünlerinin beğeniliyor olması hem de bu beğenilerin satışa dönüşüyor olması gerekir. Ege Seramik olarak bu yıl ikisi yurt içinde ikisi yurt dışında olmak üzere çok başarılı dört fuar geçirdik. Çok beğenilen ve satışa dönüşen yeni ürün serilerimiz ile 2017 yılını mutlu ve başarılı kapatmayı başardık. Bu vesile ile başarımızda emeği geçen tüm çalışanlarımıza bir kere daha çok teşekkür ediyoruz.

2018 yılının da hemen hemen 2017 ile aynı havada geçeceğini düşünüyorum. Bu yıl da temkinli ama girişken olmakta ve yeni pazarlar aramaya devam etmekte fayda var. Biz de Ege Seramik ailesi olarak hep birlikte yorulmadan, azimli çalışmaya devam edeceğiz yeni yılda.

2017, Türkiye seramik sektörü açısından nasıl bir yıl oldu, 2018 yılında bu sektöre yön verecek olan trendler neler?

Bu yıl sektör için genel olarak olumlu bir yıl oldu. Artık seramik sadece mutfak veya banyolarda kullanılan değil tüm mekânlarda uygulanabilir bir malzeme olarak kabul görüyor. Bu da son yıllarda iç ve dış pazardaki hareketliliği artırıyor. Sektörde bir süredir çok büyük ebatlı ürün modası var biliyorsunuz. Ancak Eylül ayında Cersaie Fuarı’nda da gördük ki bu yıl küçük ebatlarda da bir yükseliş söz konusu. Özellikle genişleyen renk skalalarının geometrik desenli ürünlerle birleşiminden çok modern görünümler ortaya çıkıyor. Gelecekte büyük ebat olacak ama küçük ebatlar da yerini almaya başlamış durumda. Özellikle geometrik ürünlerin pastel renklerle kombinlenerek kullanılması 2018 yılında sık sık karşımıza çıkacak. Ama bunun yanında daha sade, doğal görünümlü ve dokulu ürünlere rağbet de devam edecek. Ahşap, mermer, tekstil ve beton görünümlü ürünler de öne çıkmaya devam edecek. Gri, beyaz ve bej gene hakimiyetini koruyacaktır.

Son yıllarda dijital baskı teknolojisi yapı malzemeleri sektöründe oldukça etkili oldu. Ege Seramik de bu teknolojiyi kullanan firmalardan biri. Teknolojik gelişmeleri takip etme anlamında Türkiye yapı sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz ve sizin bu konudaki çalışmalarınız neler?

Öncelikle şunun altını çizmek isterim ki, 2009 yılında Türkiye seramik sektörünü dijital baskı teknolojisi ile tanıştıran ve bu teknolojiyi kullanan ilk firma Ege Seramik’tir. Dijital baskı teknolojisini kullanarak doğa kadar güzel ve gerçek ürünler yapmaktayız. Bu sayede bazı yapı malzemelerine rakip olup pazar payımızı da artırmaktayız. Bunun yanı sıra, fabrikamızda kullanmakta olduğumuz Türkiye’nin ilk eko seramik pişirme fırınını, insansız forklift robotlarını, otomatik paketleme makinalarını, palet istifleme robotlarını, şekillendirme sonrası granül boyama tesislerini palet örtme ve çemberleme hatlarını düşünürsek teknolojiyi en yakından takip eden ve avantajlarından yararlanan firmalardan biri olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Son yıllarda hem üreticiler hem de tüketiciler daha çevreci ürünlere yöneliyor. Bu anlamda siz neler yapıyorsunuz?

Günümüzde insan sağlığına ve çevreye duyarlı yeşil binalar hızla önem kazanıyor. Bu çerçevede gelecek nesillere yaşam kalitesini artıracak, çevreye duyarlı ürünler ve malzemeler sunmak her geçen gün daha öncelikli hale geliyor. Biz de Ege Seramik olarak, tasarım sürecinden başlayarak, ürünün yaşam döngüsü boyunca çevreye ve insana ciddi hassasiyet gösteren bir firmayız. Bu hassasiyetimizi de GREENGUARD ve GREENGUARD GOLD sertifikalarını almaya hak kazanarak bir kere daha tescillemiş olduk. Bu sertifikalar ürünlerin emisyon değerlerinin ölçülmesi sonucunda ürünün iç mekânda kullanılmasında herhangi bir sorun teşkil etmediğini belgelemekte.

Yalnızca banyo ve mutfaklarda değil tüm yaşam alanlarında seramik sunduğu renk, desen, boyut alternatifleri ile önemli bir yapı malzemesi olarak karşımıza çıkıyor. Bunların yanı sıra sağlamlık, fonksiyonellik ve sağlıklı ürün olma özellikleri de aranıyor. Seramik seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Daha öncede söylediğim gibi seramik artık tüm mekânlarda uygulanabilir bir malzeme olarak kabul görüyor. Ancak her mekânın ihtiyacı birbirinden farklı. Öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli husus mekânın büyüklüğüne göre seçilecek renk. Sonrasında o mekânda hangi tarzı oluşturmak istediğinize karar vermeniz. Devamında ise sizi mutlu edecek deseni veya ürünü bulmak ki bu noktada geniş ve sürekli yenilenen dinamik portföyümüz ile biz devreye giriyoruz. Bizim en büyük iddiamız; portföyümüzde herkesin beğenebileceği en az bir ürün bulabileceği. Ayrıca bayilerimizdeki Kareo programımız yardımıyla müşterilerimizin kendi mekânlarını seçtikleri ürünler ile döşeli şekilde, bitmiş gibi görebilmelerine imkân sağlıyoruz. Böylece müşterilerimiz seçtikleri ürünün sağlamasını döşeme işlemine başlamadan yapabiliyor.

Seramik sektöründe ürünün kalite ve standartları nasıl kontrol ediliyor? Tüketici, o ürünün sağlıklı, çevreci, kaliteli olduğunu nasıl anlayabilir?

Ürünler, ulusal ve uluslararası akredite olmuş tarafsız laboratuvarlarda TS EN 14411
gibi belirlenmiş standartları karşılayıp karşılamadığına dair kontrol edilmekte. Her ülkenin de ayrıca kendi standartları mevcut. Bunun yanı sıra CE belgesi gibi tüm ülkelerce kabul edilen ve ürünlerin, amacına uygun kullanılması halinde insan can ve mal güvenliği, bitki ve hayvan varlığı ile çevreye zarar vermeyeceğini, diğer bir ifadeyle ürünün güvenli bir ürün olduğunu gösteren bir işaret mevcut. Ege Seramik hangi kalite belgelerine sahip diye sorarsanız kapsam biraz daha geniş. CE, TS EN 14411 gibi belgelerin yanı sıra ihracat yaptığımız tüm ülkelerin kalite belgelerine sahibiz. TSE’nin çok daha dar kriterlere sahip olan TSE Çift Yıldız belgesini de sektöründe almaya hak kazanan firmalarından biriyiz. Ayrıca biraz önce bahsettiğim gibi ürünlerin emisyon değerlerinin ölçülmesi sonucunda ürünün iç mekânda kullanılmasında herhangi bir sorun teşkil etmediğini belgeleyen GREENGUARD ve GREENGUARD GOLD sertifikalarına da kalite belgelerimiz arasında.

Ar-Ge ve Ür-Ge alanında nasıl çalışmalar yapıyorsunuz? Bu çalışmalarda kullanıcı istekleri, geri bildirimleri ne derece etkili oluyor?

Teknoloji, tasarım ve kalite standartlarına ağırlık vererek yurtiçi ve yurtdışında önemli pazar paylarına ulaştık. Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarımız durmaksızın devam ediyor, sürekli gelişen altyapımız ve uzman kadromuzla sektördeki iddiamızı sürdürüyoruz. Mevcut portföyde iyileştirmeler, ayrıca sektöre katkı sağlayacak yeniliklerle ilgili araştırma-geliştirme çalışmalarımız sürekli devam ediyor. Bu noktada da kullanıcı geri bildirimleri bizim en önemli bilgi kaynaklarımızdan biri. Çünkü bize göre marka sadakatine sahip müşterinin geri bildiriminden daha tarafsız ve faydalı bir gözlem olamaz. Dolayısıyla en öncelikli kontrol edilmesi, düzeltilmesi gereken geri bildirimler bunlar ve süreçlerimizde de etkisi büyük.

bi_özet gayrimenkul | 4. sayı | Mart 2018

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s