5 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile emlak danışmanlığı faaliyetlerine önemli düzenlemeler getirildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı 30442 sayılı “Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik” 5 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle, taşınmazlarla ilgili danışmanlık hizmeti veren kişilerin faaliyetleri, yetki belgesi verilmesi ve taşınmaz ticaretiyle uğraşan işletmelerde aranan şartlar belirlendi. Yönetmelik sayesinde, Türkiye’de 300 bini geçtiği düşünülen kayıtsız emlakçı sayısının 40 binlere düşeceği öngörülüyor.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Aranacak
Emlak danışmanlığı yapmak için mesleki yeterlilik belgesi şartı koyan düzenlemeye göre, taşınmaz ticaretini, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirlerle esnaf ve sanatkârlar yapabilecek. İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için yetkilinin, en az lise mezunu, iflas etmemiş, konkordato ilan etmemiş olması gerekecek.
Komisyon Bedeli %4’ü Geçemeyecek
Yeni yönetmelik maddeleri arasında, gayrimenkul satışı sırasında emlak komisyonu hizmet bedelinin %4’ü geçmeyeceği gibi önemli düzenlemeler dikkat çekiyor. Daha önce taşınmaz satışı sırasında satıcı ve alıcı tarafından ayrı ayrı %3 komisyon ödenirken yeni yönetmelik ile birlikte bu oran %2’ye düşürüldü. Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedeli, kira bedelinin KDV hariç bir aylık tutarından fazla olamayacak.
Emlak Ofislerine Fiziksel Şartlar
Yeni düzenleme ile emlak ofislerine de bazı şartlar getirildi. Bu şartlar arasında ofislerin Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre belirlenen bağımsız bölüm niteliğinde ve net alanının en az 30 m2 olması gibi noktalar yer alıyor. Ofis içinde idari büro ve kabul yeri ile dosyalama işleminin fiziksel olarak yapılması durumunda arşiv bölümü bulunması şartı da aranacak.
Yetki Belgelerini Alması için Son 17 Ay
Taşınmaz ticaretiyle ilgilenen kişilerin faaliyetlerine devam edebilmeleri için yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 18 ay içerisinde, düzenlemede belirtilen şartları yerine getirerek yetki belgelerini almaları gerekiyor. Yetki belgesi başvurusu, belge verilmesinde aranan şartların taşındığını gösteren belgelerle Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak. İşletmenin belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı, başvuru tarihinden itibaren yedi gün içinde Ticaret İl Müdürlüğü tarafından bir tutanakla yerinde tespit edilecek.