İstabul merkezli mimarlık ve tasarım ofisi SANALarc tarafından geliştirilen “Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu” şehir planlama süreçlerini keşfedip öğrenebileceğiniz, kamusal alan tasarımı hakkında tartışıp bilgi paylaşabileceğiniz, kentiniz için harekete geçebileceğiniz ve tüm bunları yaparken de eğlenebileceğiniz bir deneyim sunuyor.

Fotoğraf: Ali Taptık / ONAGÖRE
HEY! Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu, şehirlerin nasıl tasarlandığını keşfetmeyi sağlayan bir kart oyunu ve kentlilerin-tasarımcıların yaşanır, sevilir, paylaşılır kentler yaratmaları için kapasitelerinin geliştirilmesini amaçlayan bir kaynak platformu. Şehrin limitlerini ve sağladığı olanakları temel alan bilgiyle yolan çıkan bir tasarım aracı olarak geliştirilen oyun hem herkesin yaşanılabilir şehir kavramını tartışabileceği hem de beraber hayata geçirilebilecek gündelik hayat çözümlerini önerebileceği metotlar sunuyor.
İçeriğini İstanbul’daki uzmanlar, tasarım aktivistleri, STK’lar ve sanat profesyonellerinden elde eden proje, anlamlı ve zamana dayanıklı bir kent tasarımının yeşermesi için gerekli olan analitik, pratik ve yaratıcı zekâları bir araya getiriyor. İnsan ölçeği, tarihi eserler, oturma alanları, seyyar satıcılar, yürüyüş yolu, sokak sanatı, fiziksel konfor, kentsel imkânlar, atık yönetimi, yaya akışı, bigi erişimi, yerel kimlik gibi 101 konu başlığı altı kategori altında toplanan kamusal alanın temel bileşenlerini kapsıyor. Tüm bu konular üzerine yazarak, tartışarak ve düşünerek katılım gösteren oyuncular kartları, kendi şehir tasarımlarının önceliklerini ve isteklerini göz önünde bulundurarak tekrardan organize ederek yeni bir tasarım kılavuzu oluşturuyorlar.
Farklı yöntemler, kullanıcı katılımı ve daha geniş işbirliklerinin oluşturulabilmesi için ortak bir kentsel tasarım dili ve bir bilgi tabanını oluşturmayı hedefleyen Hayal Edilebilir Tasarım Kılavuzu, 2013 sonbaharında SANALarc’ın tasarım kılavuzunu duygusal zeka (görsel bir imaj) ve teknik bilgiyi (şehir tasarım tanımı ve eylemi) bir araya getiren bir “kart destesi” olarak oyunlaştırması denemesi ile başladı. Atölyeler, editoryal çalışmalar, buluşmalar ve etkinliklerle dört yıl içerisinde olgunlaşan proje, dünyanın dört bir yanında 21. yüzyıl şehirlerinin aradığı tasarım odaklı düşünmeyi bünyesinde barındıran bir tasarım aracına dönüştü.
Tasarım okullarında, belediyelerde, çeşitli kamusal etkinliklerde moderatörler eşliğinde oynanan oyunun Kasım 2018’de YEM Yayın’dan çıkan kartlarına sahip olabilir, konu ile ilgili düzenlenen atölye çalışmalarını takip edebilirsiniz.