[ASANSÖR VE YÜRÜYEN MERDİVENLER]: Alışveriş Merkezlerinde Düşey Taşıma Sistemleri

/// Liftinstituut Solutions Türkiye’nin Katkılarıyla///


Düşey taşıma sistemlerinin yani asansörlerin, yürüyen merdivenlerin ve yürüyen yolların hayatımızda yeri ve önemi her geçen gün daha da artıyor.


asansor_cmyk
Çizim: Deniz Yıldırım

Binaların daha fazla yükselmesi ile asansörlerin teknolojileri ve teknik kapasiteleri de ihtiyaçlar doğrultusunda hızla gelişiyor. Özellikle hastaneler, metrolar, belediye binaları, stadyumlar ve alışveriş merkezleri gibi topluma açık ve insan sirkülasyonunun yoğun olduğu alanlarda kullanılan düşey taşıma sistemlerinin diğer binalarda kullanılan sistemlere göre sahip olması gereken bazı ek özellikler bulunuyor. Kullanım yoğunluğu ve vandalizm dikkate alınarak belirlenen bu özelliklerden ilgili standart ve yönetmeliklerde bahsedilmektedir.

Sirkülasyonun yoğun olduğu, her gün on binlerce insanın ziyaret ettiği özellikle alışveriş merkezlerinde düşey taşıma sistemlerine ciddi bir taşıma yükü gelmektedir. Düşey taşımada konforu ve güvenliği sağlayabilmek için ilk aşamada sistemler seçilirken sonrasında ise montaj ve diğer kontroller yapılırken bu yük dikkate alınmalı; tüm seçimler, çalışmalar ve kontroller buna göre yapılmalıdır.

Asansörlerin, yürüyen merdivenlerin ve yürüyen yolların; alışveriş merkezi yükünü kaldırabilecek şekilde yürürlükte olan standartlar ve yönetmeliklere uygun seçimi, tasarımı ve montajından sonra işletme aşamasındaki koruyucu periyodik kontroller de ciddi önem taşımaktadır. Bu bakımların aksatılmadan yapılması, sistemlerin kontrol altında tutulması ve gerekirse yılda bir kez üçüncü bağımsız bir firma tarafından genel bakım kalite kontrollerinin yapılması ile sistemlerin gönül rahatlığı ile güvenli bir şekilde kullanımına devam edilebilecektir.

Alışveriş merkezlerinde özellikle dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de karşılaşılan yürüyen merdiven kazalarıdır. Bu kazalar genellikle;

  • Yürüyen merdiven giriş ve çıkışlarında yavaş hareket ederek oyalanma, arkadan gelen yolcuların ilerlemesine engel olduğundan takılıp düşme,
  • Yürüyen merdivenlere binen yolcuların yürüyen merdiven el tutamaklarını kullanmamalarından dolayı düşme, çarpma, vb.,
  • Yürüyen merdivenlerin dışına doğru sarkmaktan dolayı el, kol veya kafanın yabancı cisimlere çarpması, merdiven ile sabit cisim arasında sıkışması şeklinde veya;
  • Yürüyen merdiven ile kat arasındaki boşluklardan çocukların sarkması,
  • Yürüyen merdiven el tutamaklarının üzerine çıkılması,
  • Market arabaları ile yürüyen merdivenlerde seyahat edilmeye çalışılması,
  • Bazen de asansörün bakımından sorumlu firmanın yeterli donanıma sahip olmayan bir çalışanı tarafından yapılan eksik veya hatalı bakımlar gibi çeşitli nedenlerle meydana gelmektedir.

Asansör ve yürüyen merdivenlerin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken hususların öncelikle yetişkinler tarafından bilinmesi sonrasında ise çocuklara anlatılması ile düşey taşıma konusundaki bilinç artırılabilir. Bu sayede, birçok kaza engellenebilir.

/// Liftinstituut Solutions Türkiye’nin Katkılarıyla///

bi_özet gayrimenkul | 7. sayı | Mart 2019