[SU YALITIM ÇÖZÜMLERİ]: Islak Mekânlarda Su Yalıtımı

/// BTM’nin Katkılarıyla///


27.10.2017 tarihinde yayınlanıp 1.6.2018 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Su Yalıtım Yönetmeliği yeni yapılacak yapılar için zorunlu. Eski yapılarda yapılacak olan tadilatlar da bu yönetmenliğe göre yapılmak zorunda ve yönetmeliğin uygulanmasından mimarlar, müteahhitler, yapı denetim elemanları, onay kurumları ve mal sahipleri sorumlu. Su Yalıtım Yönetmenliği’nde ıslak mekânlar önemli bir yer tutuyor. Islak mekânlar dendiğinde sadece konutlardaki banyo ve tuvaletler akla gelmemeli; hastanelerde ameliyat salonları, otopsi odaları sanayi ve otel yapılarında mutfaklar, çamaşır yıkama alanları vb. de ıslak hacim olarak kabul edilmelidir. Yönetmelikte ıslak mekânlar ile ilgili tasarımdan yalıtım sistemine, malzemeden uygulamaya birçok kural mevcut.


Tasarım kuralları

Islak hacimlerde uygulanacak su yalıtım önlemleri; kullanım yoğunluğu, ıslak hacim su etki sınıfları ve uygulama alt yüzeyleri göz önünde bulundurularak belirlenir. Tasarımda;

Konutlardaki tekil duş, banyo, mutfak ve benzeri ıslak hacimlerde; su yalıtımı yoğun olmayan basınçsız su etkisi,

Okul, hastane ve benzeri binalardaki toplu kullanıma açık tuvalet, duş, hamam gibi ıslak hacimlerde su yalıtımı yoğun olan basınçsız su etkisi dikkate alınır.

Suyun birikmeden yapıdan uzaklaştırılmasına yönelik tahliye sistemleri tasarlanır.

Yalıtım sisteminin teşkili

Islak hacimlerde uygulanacak yalıtım önlemleri, kullanım suyunun yapıdan uzaklaştırılmasına yönelik tahliye sistemi ile birlikte oluşturulmalıdır.

Suyun tahliye elemanlarına yönlendirilmesi için ıslak hacim döşemesine uygun eğim verilir.

Su yalıtım sistemi; çevre duvarlarda aynı malzeme ile kesintisiz olarak yeterli miktarda devam ettirilir, seramik karo gibi harici zemin ve duvar kaplamaları ile tamamlanır.

Kullanma suyu tahliye sistemi

Islak hacimlerdeki tahliye sistemi TS EN 12056-2 standardına uygun olarak tasarlanır.

Islak mekânlar için uygulama detayı

Uygulama kuralları

Su gideri ve tesisat borusu geçiş çevrelerinde, zemin-duvar, duvar-duvar ve farklı yapı elemanları ve malzemelerinin birleştiği hat boyunca fiziksel hareketlere karşı su geçirimsizlik katmanı ve taşıyıcısı uygun malzemeden teşkil edilmiş su yalıtım bantlarıyla önlem alınır. Tesisat borularının geçişlerinde sızdırmazlık sağlanması için su yalıtım manşetleri kullanılır.

Ürünler imalatçının kullanım talimatı doğrultusunda hazırlanır ve su etki türüne bağlı olarak uygulama standartlarında belirtilen sarfiyat veya kalınlıklarda uygulanır.

Islak hacimlerde kullanılan su yalıtımı malzemeleri; süzgeç ve benzeri tahliye elemanları ile bütünlük sağlayacak şekilde uygulanır.

Su yalıtımı bitirildikten ve üzeri seramik ile kaplandıktan sonra dikey ve yatay zeminde zemin-duvar, duvar-duvar ile seramik-vitrifiye birleşim noktalarında ve tesisat borularının geçişlerinde sızdırmazlık mastikleri kullanılır.

Gerekli hâllerde akrilik dispersiyon veya reaksiyon reçine esaslı su yalıtım ürünlerinin üzeri uygulama sonrasında henüz yaş iken uygun tane çapında kum ile (kumlama) pürüzlendirilip üzerine gelecek seramik yapıştırıcısı için gereken aderans sağlanır. Çimento-akrilik esaslı ürünlerde kumlama yapılmaz.


Malzeme seçimi

  • Toplu duşlar gibi suyun yoğun olarak kullanıldığı ve basınçlı suya maruz kalınmayan iç mekânların su ve neme karşı hassas olmayan yapı elemanlarından;
    • Duvarlarda; akrilik (polimer dispersiyon), tek veya çift bileşenli çimento ve polimer katkılı veya reaksiyon reçineli su yalıtım malzemeleri kullanılır.
    • Döşemelerde; akrilik esaslı yalıtım ürünleri kullanılmaz.
  • Konut tipi yapıların ıslak hacimleri gibi suyun yoğun olarak kullanılmadığı ve basınçlı suya maruz kalınmayan iç mekânlarının su ve neme karşı hassas olan veya olmayan döşeme ve duvarlarında:
    • Akrilik (polimer dispersiyon)
    • Tek veya çift bileşenli çimento polimer katkılı
    • Reaksiyon reçineli su yalıtım malzemeleri
    • Uygun su yalıtım örtüleri kullanılır.
  • Endüstriyel mutfak ve çamaşırhaneler gibi suyun yoğun olarak iç mekânlarda, su ve neme karşı hassas olmayan döşeme ve duvarlarda kimyasal dayanımı yüksek reaksiyon reçine esaslı yalıtım ürünleri ve uygun su yalıtım örtüleri kullanılır.
  • Islak hacimlerde su yalıtım amaçlı olarak kullanılacak malzemeler; su geçirimsiz olmalıdır. Sürme esaslı su yalıtım malzemelerinde çatlak köprüleme özelliği ve su yalıtım örtülerinde çekme dayanımı ve kopma uzaması özelliği uygulama standardında öngörülen kriterlere haiz olur.
  • Su yalıtımı üzerinde kullanılacak seramik karo kaplamasının yapıştırılmasında kullanılan seramik yapıştırıcı TS EN 12004-1 standardına, derz dolgu malzemesi ise TS EN 13888 standardına uygun olur.

SÖZLÜK

Basınçlı su etkisi: Yeraltı suyunun sürekli olarak veya geçici süre ile yapıda hidrostatik basınç oluşturduğu etki tipidir.

Basınçsız su etkisi: Yeraltı suyunun yapıda hidrostatik basınç oluşturmadan serbestçe akıp uzaklaştığı etki tipidir.

Dispersiyon: Çok ince katı yapıdaki partiküllerin bir sıvı madde içinde homojen şekilde dağılması işlemidir.


/// BTM’nin Katkılarıyla///

bi_özet gayrimenkul | Ağustos 2019

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s