Antalya’da Yatırım Zamanı

Gayrimenkul sektöründeki gelişim İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere alternatif olarak Antalya’da da son yıllarda artış göstermeye başladı. 2,5 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık beşinci şehri olan Antalya’nın emlak durumunu araştırdık.

Fotoğraf: Esma Değirmenci

Turizm potansiyeli ve elverişli ikliminin yanı sıra diğer büyükşehirlere göre yaşamın daha ekonomik olması, Antalya’nın yurt dışı ve yurt içinden sürekli göç alarak büyümesine sebep oluyor. Göçle birlikte artan ihtiyacı karşılamak üzere şehirde yeni bölgeler gelişiyor ve konut sayısı artıyor. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde adını daha çok duyduğumuz inşaat firmaları Antalya’da da bu ihtiyacı karşılamak için projeler geliştirmeye başladı.

Çizim: Deniz Yıldırım

Sur Yapı 2017 yılında, Burdur yolu üzerinde Kepez Belediyesi sınırları içerisinde yer alan, toplam 1.300.000 m2 büyüklüğünde bir konut projesi hazırladı. 70.000 kişi kapasiteli proje, 19.000 konut, dükkan, “home ofis” ve diğer fonksiyonlarla yatırımcıların dikkatini çekmeyi başardı. Evbul Emlak’tan Abdullah Gürdağ, Sur Yapı projesine, özellikle Kepez Bölgesi’nde yaşayanların ve şehir dışından gelerek Antalya’da yatırım yapmak isteyenlerin yoğun ilgi gösterdiğini ifade ediyor. Gürdağ, 3. Etap Raylı Sistem Projesi tamamlandığı zaman şehir merkezindeki bölgelere ulaşımın kolaylaşacak olmasının Kepez bölgesine yönelik ilgiyi artırdığına dikkat çekti. Bölgede aktif rol alan mimarlar ve emlak danışmanları Döşemealtı, Kepez ve Varsak bölgelerinin gelişeceği görüşünü paylaşıyor. Antalya’daki Biem Mimarlık ortaklarından Bilal Kıvrak’ın ifadesiyle; “Döşemealtı Belediyesi sınırları içinde villa inşaatları artmakla beraber her ekonomik segmente hitap eden satılık konutlar mevcut. Bu bölgede ortalama 100 m2’lik bir dairenin kira geliri ortalama 700 TL civarında iken, Kepez’de bu miktar 900-1000 TL arasında değişiyor.”

Turizmin özellikle son üç yıldır artan bir grafik izlemesiyle, Antalya’da yatırım yapmak, iklimden daha fazla faydalanmak isteyen yabancı vatandaşların da ilgisini artırmaya devam ediyor. Özellikle çoğunluğu emeklilerden oluşan, Alman ve Rus vatandaşların ilgi gösterdiği şehirde, Gürdağ’ın belirttiğine göre, Ruslar çoğunlukla Konyaaltı bölgesini, Almanlar ise Lara bölgesini tercih ediyor. Konyaaltı’nın iç kesimlerinde yer alan 3+1 dairenin fiyatı ortalama 350.000-500.000 TL arasında iken Lara Bölgesinin iç kısımlarında 400.000-500.000 TL, deniz kıyısında ise 750.000-850.000 TL arasında değişiyor. Ticari kullanım için de sıkça tercih edilen Konyaaltı ve Lara’da 100 m2’lik bir ofisin kirası aylık 4.000-5.000 TL civarında.

Antalya, tarihi ve doğasıyla turistik bir şehir algısı yaratıyor olsa da, 1982 yılında şehir merkezinde kurulan Akdeniz Üniversitesi ve yeni açılan diğer üniversitelerin (Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi, Antalya Akev Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi) varlığıyla da bir öğrenci şehri. Özellikle Kepez bölgesindeki Kültür Mahallesi, Akdeniz Üniversitesi’ne olan yakınlığıyla her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Burada öğrencilerin konaklama ihtiyacını karşılamak için çok sayıda apart inşa edildi ve edilmeye devam ediyor. Yaklaşık 60 m2 bir apartın satış bedeli ortalama 200.000 TL’den başlıyor ve kira getirisi ise aylık ortalama 1.000 TL civarında. Düşük bütçeli konutların varlığı öğrencilerin haricinde bu bölgeyi orta ve dar gelirli kesimin de tercih etmesine neden oluyor. Emlak uzmanı Gürdağ, son 3 yılda kredi ve tapu masraflarının düşmesinin de olumlu etkisiyle satışların bölgede yüksek oranda artış gösterdiğini vurguluyor ve yatırım yapmak isteyenlerin Kültür Mahallesi’ni mutlaka değerlendirmeleri gerektiğini ekliyor.

Çizim: Esma Değirmenci

Kentin mevcut yerleşim bölgelerinin dışında yeni bölgelerin imar çalışmaları da devam ediyor. Bunlardan biri olan Kırcami Bölgesi, imara açılıyor. Burada 16.000 dönümden oluşan ve yaklaşık 230.000 kişinin yaşayacağı yeni bir kent planlanıyor. Ek olarak, Kundu Bölgesi ise yerli ve yabancıların yaşadığı, lüks otelleri bünyesinde barındıran (Antalya’nın oteller bölgesi denilebilir) ve halen gelişmekte olan bir bölge. Daha çok lüks konutların yapıldığı, yatırıma yönelik arsa ve daire satışlarının yoğun ilgi gördüğü bölgelerin başında geliyor.

Antalya’da halkın kullanımına sunulan ve şehrin marka değerini artıran çok sayıda kentsel düzenleme projesi de yapılıyor. Yapımına 2017 yılında başlanan ve ilk etabı 2018 Haziran’da açılan Konyaaltı sahil düzenlemesi şehirde yaşayanlar için olumlu etki yarattı. Ayrıca Boğaçayı projesiyle de yine halkın rahatça gezebileceği, vakit geçirebileceği düzenlemeler yapıldı.

Antalya dört mevsim yaşanabilir ılıman iklimiyle, denizinin güzelliğiyle diğer büyükşehirlere göre daha keyifli ve rahat bir yaşam sunması nedeniyle en çok tercih edilen şehirlerimizden biri. Her bütçeye uygun konut ihtiyacına cevap verebilmesinin yanı sıra yatırım amaçlı değerlendirmek için de cazip bir seçenek.

*Araştırma kapsamında 2019 Aralık ayı içinde Abdullah Gürdağ (Evbul Emlak), Mimar Bilal Kıvrak (Mimarlar Odası Antalya Şubesi 17. Dönem Yönetim Kurulu Yedek Üyesi ve Biem Mimarlık Ortağı), Mimar Emre Afacan (Biem Mimarlık Ortağı) ile görüşüldü.

Haber: Esma Değirmenci

bi_özet gayrimenkul | Şubat 2020