Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, tüm Türkiye’de başlattığı enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliğine, İzmir’de düzenlediği toplantı ile devam etti. Enerji verimliliği alanındaki yasal olmayan uygulamalara dikkat çekilen toplantıda; kamuoyu tarafından son dönemlerde gündemde olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) konusu ele alındı.
Dünyamızda sınırlı olan enerji kaynaklarını, gelecek nesillere aktarabilmek için enerjiyi verimli kullanmayı ve enerji tasarrufu algısını tüm Türkiye’de yaygınlaştırma hedefiyle kurulan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği–VERİMDER, “Anadolu Buluşmaları”nın üçüncüsünü İzmir’de düzenledi. Toplantının ana gündem konusu sahte Enerji Kimlik Belgesi (EKB) oldu.
VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof.Dr. Emre Alkin, Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile ilgili olarak: “Binalarda zorunlu hale gelen Enerji Kimlik Belgesi (EKB), enerji verimliliği ve ısı tasarrufunun ölçümlenmesi açısından çok büyük öneme sahip. Yeni ev alırken ya da kiralarken evin konumu ve iç tasarımı kadar Enerji Kimlik Belgesi’ne (EKB) sahip olması da önemli. Piyasada pek çok sahte Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile karşılaşılıyor. Bu nedenle mutlaka evinizin Enerji Kimlik Belgesi’ni (EKB) sorgulayın. Sahte olmayan Enerji Kimlik Belgesi’nde ise evin en verimli ve yüksek sınıfta olmasına dikkat edin. Eviniz sıcak bir yuva olurken, bütçe dostu da olsun” dedi.
Enerji Kimlik Belgesi’nin (EKB) sahtelerinin de piyasada yaygın olarak yer aldığını söyleyerek kamuoyunu uyaran Çevre Hukukçusu Arsin Demir: “Enerji Kimlik Belgesi (EKB), asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, ısıtma ve/veya soğutma, havalandırma, sıhhi sıcak su, var ise kojenarasyon, var ise fotovoltaik sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. Bakanlık tarafından Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermekle yetkilendirilen kuruluşlar; yeni tasarlanan binalar için, binanın projelendirme çalışmalarında bulunmuş olması şartı aranmaksızın Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Uzmanları, mevcut binalar için Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri ve son yönetmelikteki düzenlemeye göre SMM hizmetleri belgesine sahip, Etüt-Proje Sertifikasına sahip, kalibre edilmiş ısı ve sıcaklık görüntüleme cihazlarına sahip olmak gibi şartları sağlayan mimar/mühendisler de mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi düzenleyebilir” dedi.
Enerji Kimlik Belgesi’nin (EKB) sahte ya da geçersiz olması durumunda EKB’nin iptal edileceğini ve bina yönetiminin, belgeyi tekrar düzenletmek zorunda olduğunu vurgulayan Çevre Hukukçusu Avukat Arsin Demir; “Bakanlığın yapacağı denetimler neticesinde gerçeğe aykırı ya da kötü niyetle belge düzenlendiğinin tespiti halinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) iptal edilir. Bu belgeyi düzenleyen kurum ve kuruluşlara ise hapis cezası ile cezalandırılabilir. Sahte Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’ne sahip konut alan tüketiciler ise Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’nun 4. maddesinde belirlenen 4 temel seçimlik hakkı kullanabilir. Kanunun 4. maddesi, ayıplı konut satın alan kişiye, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, konutun ayıpsız misliyle değiştirilmesi, konuta ödenen paradan ayıp oranında bedel indirimi, ayıpların ücretsiz onarımını isteme hakkı tanımaktadır. Ayıplı konut satın alan kişi, bu dört haktan yalnızca birisini seçim hakkına sahiptir. Belirtilen dört hakkın aynı anda ve birlikte kullanılması mümkün değildir” dedi.
bi_özet gayrimenkul | Şubat 2020