Ankara’nın Gözdesi D200


Eskişehir Yolu olarak bilinen Dumlupınar Bulvarı (D200) üzerindeki bölgeler son yıllarda Ankaralıların gözde yerleşim yerleri haline geldi. 2000’li yılların başından itibaren bölgeye olan yoğun ilgi sonucunda emlak piyasasında hızlı bir değişim gözlendi. Bulvar çevresince sıralanan bölgelerin önem kazanmasında ise farklı nedenler rol oynuyor.


Fotoğraf: Yeliz Yıldırım

Ankara, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren giderek büyümüş, gelişmiş ve modern bir görünüm kazanmıştır. Başkent artan nüfus, iş imkânları, devlet kurumlarının şehirde bulunması ve daha birçok sebeple ağırlıklı olarak batı yönünde seyreden bir genişleme sürecine girmiştir. 2000’li yıllardan sonra Dumlupınar Bulvarı üzerindeki yerleşim alanlarında belirgin olarak görülebilen bu büyüme ve genişleme halini bölgedeki emlak ofislerine sorduk.

Bulvarın şehir merkezine yakın kesiminde yer alan Kızılırmak, Çukurambar, Söğütözü mahalleleri ilk bakışta yüksek katlı yapılarıyla dikkat çekiyor. Çukurambar Mahallesi öncesinde bir gecekondu mahallesi iken kentsel dönüşümle beraber dikey yapılaşmanın hâkim olduğu bir mahalleye dönüştü. Bu dönüşümün beraberinde bazı sorunlar getirdiği gözlemleniyor. Gökdelenlerin, gecekondu bölgelerinde yeterli altyapı iyileştirmeleri yapılmaksızın plansız ve yoğun yerleşimi sebebiyle her yağmurda sel tehlikesi doğuyor. Bölge nüfusundaki hızlı artış da beraberinde trafik ve otopark sorununu getiriyor; özellikle sabah ve iş çıkışı saatlerinde yoğunlaşan yollar, meydana gelen trafiği kaldıramamakta. Bölgede yeşil alan yok denecek kadar az. Yeşil alanın azlığı sebebiyle Ankara için “beton şehir, gri şehir” gibi yakıştırmalar yapılıyor.

Kızılırmak, Söğütözü, Çukurambar mahalleleri ağırlıklı olarak Ankaralıların ofis ihtiyacını karşılamakla beraber konut ihtiyacı çok katlı, akıllı ev özelliğine sahip yapılarla gideriliyor. Çoğunlukla 4+1 dairelerin tercih edildiği; 2+1 ve 1+1 dairelere talebin fazla olmasına rağmen aile kurumunun oluşturulmasını teşvik etmek, bireyselliğin önüne geçmek amacıyla bu yöndeki ihtiyaca cevap verilemediği emlak ofislerince belirtiliyor. Bölgede yeni yapılaşmaya gidilecek boş araziler oldukça sınırlı. Konut fiyatları metrekare bazında 4.000-4.500; ofis fiyatları ise 6.500-10.000 TL arasında değişim gösteriyor.

Çizim: Deniz Yıldırım

Araştırma kapsamında görüşülen emlak ofisleri bölgenin gelişme göstermesinde yakın çevrede yer alan üniversitelerin (TOBB, ODTÜ) ve siyasi parti merkez binalarının önemli etkisi olduğunu belirtiyor. Bunun yanında mevcut kamu kurumları (Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı; Diyanet İşleri Başkanlığı, Danıştay) ve “kamu kampüsü” projesi kapsamında yerleştirilen kamu kurumları (Ekonomi Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı vb.) bölgeyi canlı tutuyor ve değerli kılıyor.

Bulvarın devamında yer alan Bilkent semtinde yapım aşamasında olan Şehir Hastanesi projesinin, özellikle hastane çalışanlarının konut ihtiyacı sebebiyle bölgeye daha da önem kazandıracağı öngörülüyor. Konut ihtiyacının yanı sıra çalışanların günlük ihtiyaçlarının karşılanması ve hasta yakınlarının konaklaması amacıyla ek projelerin oluşturulması gereği ortaya çıkıyor; bu durumun doğal sonucu olarak bölgenin mevcut değerinin artması bekleniyor. Bilkent aynı zamanda çevresinde yer alan ODTÜ, Hacettepe ve Bilkent Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler tarafından kiralık konut ihtiyacı sebebiyle de tercih ediliyor. Kiralık konut fiyatları, 1.500-3.000 TL arasında değişim gösteriyor.
Çayyolu Mahallesi ve Ümitköy civarı ise şehir merkezinden biraz uzaklaşmak isteyenlere ev sahipliği yapıyor.

Bölgenin, 2014 yılında Çayyolu metrosunun tamamlanmasıyla ilgi odağı haline geldiğini belirten emlak ofisleri; 2000’li yılların başlarına kadar tek katlı, villa tipi, yeşil alanın yoğun olduğu bir bölge iken günümüzde trafik ve insan yoğunluğunun arttığı, yüksek katlı binalarla çevrili, betonlaşan bir yer haline gelmeye başladığını vurguluyor.
Şehrin sıkışık yapılanması, trafik yoğunluğu, otopark yetersizliği, çevre kirliliği gibi sebepler Ankaralıları eski yerleşim yerleri olan Ayrancı, Esat, Bahçelievler gibi bölgelerden uzaklaştırarak daha geniş, site güvenliğine sahip, sosyal tesis alanları barındıran, yeşil alanların mevcut olduğu yeni yerleşim yerlerine yöneltiyor.

Söğütözü, Çukurambar ve civar mahallelerde yoğun ofis ihtiyacı görülürken Çayyolu ve çevresi %90 oranında konut ihtiyacına cevap veriyor. Yeni yapılanmalarda metrekare birim fiyatları 4.000 liradan başlıyor. Ankara batı yönünde gelişmeye ve genişlemeye devam ediyor; bunun büyük parçasını da Eskişehir yolu çevresindeki yerleşim alanları oluşturuyor. Bahsi geçen yeni yerleşim alanlarının ortak özelliği olarak ise yüksek gelir seviyesine hitap etmeleri gösteriliyor. Kamu kurumları, üniversiteler, AVM’ler ve yukarıda bahsedilen birçok etken bölgeyi canlı tutmaya devam edecek gibi görünüyor.

Haber: Yeliz Yıldırım


*Araştırma kapsamında 2018 Ocak ayı içinde Çankaya’nın Kızılırmak, Çukurambar, Bilkent, Çayyolu Mahallelerinden Borsem Emlak, Aktif Başkent Gayrimenkul A.Ş., Gordion Emlak, Bilkent Ana Emlak, Bilkent Barış Emlak; Yenimahalle’nin Ümitköy Mahallesinden Gordion Emlak ile görüşüldü.
bi_özet gayrimenkul | 4. sayı | Mart 2018

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s