[SU YALITIM ÇÖZÜMLERİ]: Çatılarda Su Yalıtımı ve Tamirat

/// BTM’nin Katkılarıyla///

Çatılar, eğimlerine göre teras çatılar veya eğimli çatılar olmak üzere iki ana gruba ayrılırlar.

Eğimli çatılarda genellikle çatı kaplama malzemeleri esas su yalıtımını oluşturur. Ancak emniyet tedbiri olarak çatı kaplama malzemeleri altında bitümlü veya sentetik esaslı bir örtü ile ikinci bir su yalıtımı teşkil edilir. Örneğin kiremit, kenetli metal kaplama, bitümlü shingle vb.

Teras çatılarda kullanılan su yalıtım malzemelerinde daha çok seçenek vardır. Ancak her malzemenin kendine özgü detayları, uygulama koşulları bulunmaktadır.

Tüm yalıtım malzemeleri için eğimli çatılarda ve teras çatılarda geçerli ortak koşullar aşağıdadır:

  1. Yatay ile düşeyin birleştiği ara kesitlere 45 derece eğimli pah yapılmalıdır.
  2. Detaya uygun basma mukavemetine sahip ısı yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır.
  3. Çatı detayının TS 825’e göre kondensasyon tahkikleri yapılmalıdır.
  4. Süzgeç ve boruların çapları
    100 mm’den az olmamalıdır. Pratik olarak 1 m2 çatı alanı için 1 cm2 boru alanı hesaplanmalıdır.
  5. Çatılardaki eğimin %2’nin altında olmaması gerekir.

Kullanılan malzemelerin kimyasal ve fiziksel yapılarına ve hasarın oluşum şekline göre tamir yöntemleri değişkenlik gösterir.

Örtü tipi su yalıtım malzemelerinde delinme yerleri kolaylıkla tamir edilebilir iken, sürme esaslı malzemelerde çatlakların tamiri ve doldurulması daha karmaşıktır.

Detayların, ürünlerin uygulama kural standartlarındaki koşullara göre oluşturulması gerekir. Uygulamanın yapılacağı düzlemlerin düzgün olması yağ, kir ve mazot lekelerinden arındırılmış olması gerekir. Son kat su yalıtım malzemelerinin muhakkak UV ışınlara dayanıklı olması veya dayanıklı bir malzemeyle kaplanması gerekir. Su yalıtım katmanları arasındaki uygulama süreçlerine standartların veya imalatçının tavsiyelerine uyulması gerekir. Tüm su yalıtım işlerinin ehil kişilere yaptırılması gerekir. Özellikle çatıda daha sonra ilave edilecek sistemler için gerekli detayların oluşturulmuş olması gerekir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda su yalıtımına her türlü müdahalenin ehil kişilerce yapılması gerekir.

Su yalıtımı yılda en az bir kez kontrol edilmeli ve gerekli bakımlar yapılmalıdır. Özellikle dereler ve süzgeç ağızları, su yalıtımının parapetlerdeki bitişleri, kullanılan mastiklerin esneklikleri ve su geçirimsizlikleri kontrol edilmelidir. Ayrıca su yalıtımında oluşan kısmı bozulmalar, çatlaklar, delikler uygun yöntemler ile derhal tamir edilmelidir.

 


TERAS ÇATILARDA KULLANILABİLECEK MALZEMELER:

  1. Örtü tipi malzemeler: Polimer bitümlü, PVC ve TPO esaslı örtüler en çok kullanılan örtü tipleridir.

Bu ürünlerin bitiş detayları aynıdır. Uygulanma koşulları benzerdir. Bitümlü örtüler en az iki kat kullanılırken sentetik örtüler tek kat olarak kullanılırlar. Bitümlü örtüler kısmen betona ve iki örtü katı birbirine yapıştırılırken, PVC ve TPO örtüler beton yüzeyine serbest serilir sadece ek yerleri yapıştırılır.

 

  1. Sürme esaslı malzemeler: Poliüretan, bitüm-poliüretan, poliürea ve hibrit esaslı malzemeler bu grupta yer alır.

Polimer çimento esaslı malzemeler teras çatılar yerine daha çok balkonlar gibi küçük alanlarda tercih edilebilir. Yukarıda saydığımız tüm bu malzemeler çatı yüzeyine min. 1,5-2,0 kg/m2 sarfiyat ile uygulanmalıdır. Bu malzemeler C30 beton yüzeylerine uygulanmalıdır.

Poliüretan, bitüm-poliüretan, poliürea ve bazı hibrit ürünler için uygulanacakları beton içindeki nemin %7’den az olması gerekir. Bazı hibrit ürünler ise nemli ortamlarda dahi rahatlıkla uygulanmaktadır.


SU YALITIMLARINDA TAMİRATA NEDEN OLACAK HASARLAR:

  1. Hatalı detay
  2. Kusurlu malzeme
  3. Ehil olmayan kişilerce yapılan uygulama
  4. Malzemenin ömrünü tamamlaması
  5. Üçüncü taraflarca verilen hasarlar

İlk üç hasar malzemenin uygulanmasını takip eden kısa bir süre içinde ortaya çıkar. Malzemenin ömrünü tamamlaması ise yıllar içinde ortaya çıkan hasarlardır. Üçüncü taraflar su yalıtımına her an için hasar verebilirler.


Özellikle çatılardaki farklı malzeme birleşimlerinden kaynaklanan çatlama, su sızdırma, su emme gibi sorunlar Alfa Hibrit esaslı malzemeler ile kolayca tamir edilebilir. Farklı malzeme birleşimleri, nemli dahi olsa, astar gereksinimi olmadan 50-100 gr/m2’lik polyester veya polipropilen (nonwoven) donatı kullanılarak kolayca tamir edilebilir.

Uygulama;

Yüzeyin her türlü toz, zayıf parçalar, yağ gibi yapışmayı önleyici malzemelerden arındırılmış olması gereklidir. Başarılı bir uygulama, doğru yüzey hazırlığı ve doğru malzeme kullanımı ile gerçekleşebilir. Uygulama zemini nemli olabilir ancak ıslak olup su birikintileri oluşmamış olmalıdır.

  • Yüzey, toz ve atıklardan iyice temizlenmelidir. Gerekirse temiz su ile yüzey yıkanmalıdır.
  • Uygulama yapılacak yüzeylerdeki çatlaklar uygun malzemeler ile tamir edilmelidir.
  • Uygulama yapılacak yüzeyler seramik kaplı ise seramiklerin yüzeye tam olarak yapışıp yapışmadığı, derz malzemesinin sağlamlığı kontrol edilmeli gerekirse yenilenmeli veya eksik olanları tamamlanmalıdır.
  • Alfa Hibrit esaslı malzeme iki kat halinde uygulanmalıdır.
  • Birinci kat olarak Alfa Hibrit esaslı malzeme en az 1 mm kalınlıkta uygulanır. Malzeme kurumadan donatı üzerine serilerek hafifçe dokunuşlarla Alfa Hibrit esaslı malzemeye yapıştırılır.
  • Birinci kat + donatı uygulandıktan 4-10 saat sonra (üzerine çıkılabilecek hale geldikten sonra), birinci uygulama katına dik olacak şekilde ikinci kat Alfa Hibrit esaslı malzeme uygulanmalıdır.
Minimum uygulama sıcaklığı – 5°c
Maksimum uygulama sıcaklığı +35°c
Uygulama yüzeyi:
Aluminyum, Çinko, Demir, Cam, Seramik, Ahşap, Çimento esaslı
Astarsız uygulanabilir
Uygulama sonrası hava kabarcığı oluşumu Yok
Uygulama sonrası tamir Kolay
Mekanik dayanım kazanma Hızlı
U.V. Dayanım Var
Uygulamma kat sayısı Tek
Uygulama aracı Rulo, fırça, sprey

 


SÖZLÜK

Parapet, inşaatta yaygın kullanılan anlamı ile teras çatılarda kenarları dönen settir. Çatılarda, balkonlarda ya da yapının zemin ile kesiştiği bölgelerde yapı boyunca koruma veya kötü görünümü önleme amacıyla yapılabilir.

 

bi_özet gayrimenkul | 3. sayı | Kasım 2017

Yorum bırakın